Mamelor, nu uitati sa fiti femei!
Întâlnesc tot mai multe mame speriate ca nu sunt perfecte. Ca nu fac ce trebuie pentru copiii lor, desi încearcă toate solutiile citite si auzite. Si, pe langa asta, soții lor nu se implica deloc.
In cei 10 ani de cand ma joc cu copiii familiilor frumoase, am intalnit multe astfel de mame, ingrozite de respingerea si ura propriilor copii, din cauza instrucțiunilor lor.
De cele mai multe ori le-am spus ca orice lucru despre a fi mama se invata. Ca sunt extraordinare tocmai pentru ca vor sa fie cea mai buna varianta a lor pentru acesti copii. Dar au fost clipe cand am fost eu însămi epuizata de obsesia lor de a fi perfecte.
Am intalnit mame care m-au contrazis, prin vorbe sau prin atitudine, in privința capacitatii mentale a copiilor lor: “Cum spuneti dvs ca e normal acest comportament, cand eu nu mai suport? Fuge dintr-o camera in alta, nu se joacă mai mult de 5 minute cu jucăriile si daca se joacă mai mult, le tranteste de parchet, face zgomot, se urca si sare in canapea, vrea sa se joace la apa non stop. “
– La 2-3 ani, e foarte normal comportament lui, le spuneam, uneori nervoasa eu insami de aceste asteptari ireale de la copiii aceia frumosi.
Unele au inteles si au recunoscut propria nevoie de control, tocmai pentru ca ele au avut copilării nefericite. Părinți dominatori. Sau asa zisi părinți eroi. Altele au refuzat colaborarea, găsind vina in tulburările psihice ale copiilor lor. In ideea ca alți copii nu sunt asa stresanti.
Ce vreau sa va spun azi, este ca dorinta de a fi super mame se bate crunt cu nevoia de a fi voi insiva! Uitati de voi, de propriile nevoi, pentru a implini nevoile imaginative ale copiilor vostri.
Mass media a pus stăpânire pe gândurile voastre, promovand in stânga si in dreapta perfectiunea. Vedete care arata ca scoase din cutie la 2 luni dupa nastere, copii care spun primele cuvinte la 5 luni, scoli si grădinițe de cel mai înalt nivel, vacante petrecute in  locuri care mai de care mai exotice.
Mame frumoase, mass media nu este sistemul de referință la care sa va raportati ! Vecina, prietena, mama, sora voastra,  nu reprezintă un model pe care trebuie sa-l urmati perfect!

Dumneavoastra va pricepeti cel mai bine sa fiti dumneavoastra! Nu mai imitati alte persoane!

(Robert Ackerman)

Frica voastră de a nu fi mama perfecta vine din niste nevoi nesatisfăcute  in propria voastra copilărie, dar pentru împlinire lor trebuie sa luptati voi insiva, nu copiii vostri !
Unele dintre voi doriti a va implini propriile vise din copilarie prin copiii vostri, uitând sa le dati acestora voie sa-si foloseasca propriile aripi. Altele dintre voi, vreti copii ascultatori, cum ati fost voi. Dar daca va uitati in trecutul vostru,s -ar putea sa descoperiti ca ascultarea voastra era de fapt consecinta unei familii disfunctionale: parinti alcoolici, dominatori, perfectionisti. etc.  Si pentru a fi acceptați de ei, voi trebuia sa fiti cuminți si sa raspundeti nevoilor lor.

Spune-i copilului tău cât de mult contează pentru tine și cum venirea lui pe lume ți-a transformat întreaga ta existența. Comandă AICI scrisoarea personalizată pentru copilul tău, pe care să i-o oferi atunci va putea înțelege lumea așa cum este ea.

Nu asta e scopul unui copil.

Nu spun sa va lasati copiii sa faca ce vor, ci spun sa ii tratati ca pe niste copii ce sunt. Creierul se dezvolta pana la 21 de ani si voi doriti ca in unele situatii, copiii vostri sa fie adulti cu trupuri micute si firave!
Mame frumoase, a de ajuns sa fiti mame bune! Nu perfecte . O mama buna este cea care validează emotiile propriului copil, ii spune ca intelege furia lui, supararea, tristetea si dezamagirea lui, nu ii interzice sa fie furios, dezamagit si asa mai departe.
Unele dintre voi nu aveti un model sanatos de crestere a copiilor, pentru ca ati crescut intr-o familie disfunctionala. Dar asta  nu inseamna ca nu veti putea deveni mamele de care au nevoie copiii vostri. Cereti sfaturile specialistilor, a nu sti nu este o rusine.

Nici specialistii nu ar fi stiut daca nu ar fi invatat!!
Căutați sprijin pentru propria sanatate emotionala! Nu la copiii vostri, ci la adultii sanatosi din viata dvs. Daca nu aveti unul, apelati la un terapeut cu care sa lucrati la propria vindecare.
Nu va folositi copiii pe post de terapeuti si nu-i transformati in partasii nefericirii voastre! Vor creste purtand pe umeri cruci care nu le apartin, cu aceeasi obsesie de perfectiune. Si stiu sigur ca ceea ce va doriti este ca ai vostri copii sa fie fericiti! Nu impovarati si neincrezatori!
Mame frumoase, am fost partasa la multe dezastre din casniciile voastre si v-am auzit pe atatea spunand ca de cand s-a nascut copilul, nu ati mai avut timp de voi insiva, si nici de relatia voastra. Ca toata atentia este acum indreptata asupra copilului.
Numai ca eu va spun asa:

Un copil nu poate fi fericit daca parintii lui sunt nefericiti!

Căutați ajutor intr-o terapie de cuplu, veti vedea ca toate problemele au o rezolvare!Iar pentru asta voi nu trebuie sa fiti super eroine, prezentate la Kanal D.

Nu, mamici dragi, pentru a fi mame bune, trebuie sa invatati sa va iubiti si sa va respectati. Si sa va gasiti alinarea in relatia cu partenerul vostru. Impartiti sarcinile legate de cresterea si educarea micutului, cu tatal lui! Daca va implicati numai voi, pe motiv ca el nu vrea sau nu stie la fel de bine ca voi, veti ajunge repede la epuizare si la o relatie pe marginea prapastiei!

Nu va puteti astepta ca altii sa va poata ajuta daca insistati sa faceti totul singura! (Robert Ackerman)

Partenerul vostru se va simti incompetent si va prefera sa se indeparteze, decat sa fie mereu pus la zis sau eliminatmame cu copii!
Mame frumoase, aveti dreptul la o viata la fel de frumoasa ca sufletele voastre! Si singura persoana care poate sa v-o daruiasca sunteti voi insiva!

Daca nu iti va fi frica de vocile dinauntrul tau, nu iti va fi frica de criticile din afara ta! (Natalia Ginzburg)

 

[ulp id=’C8fFaJbxUq9DpQpZ’]

Leave a Comment

0
error: Acest continut este protejat !!