De ce IQ-ul nu garantează reuşita în viaţă? Inteligenţa emoţională (EQ) şi succesul

„Persoanele cu un IQ ridicat pot deveni piloţi uluitor de proşti atunci când se află la cârma propriei lor vieţi!” (Daniel Goleman)

Am ales să scriu despre EQ ca urmare a unei discuţii între 2 persoane, auzită în troleu:

EA: Ce vrei măi? E un ţăran prost. Vine de la coada vacii şi crede că a cucerit lumea. El abia ştie ce e ăla hamburger şi îmi spune mie cum se conduc afacerile. Plus că nu are facultate, frate! Conduce afacerea asta şi o face bine, nu zic nu, însă cât va ţine? Când n-ai carte …

EL: Eu nu prea sunt de acord cu tine. Omul e de la ţară, dar s-ar putea să fie foarte determinat tocmai pentru a-şi depăşi condiţia şi atunci va munci poate dublu decât noi, să scape de sărăcie.

EA: Hai sictir! Eu nu-l suport şi gata! Şi nu, nu vreau să mă bag în afacere cu el. Punct.

Dicuţia a continuat ceva, cât am străbătut eu tot Bucureştiul. Nu detaliez însă, căci avem ceva de discutat pe baza a ceea ce tocmai aţi citit.

David Goleman a spus în 2 rânduri întreaga esenţă a vieţii umane. Suntem fiinţe emoţionale şi de modul în care ne gestionam aceste emoţii depind reuşita noastră în viaţă.

Spune-i copilului tău cât de mult contează pentru tine și cum venirea lui pe lume ți-a transformat întreaga ta existența. Comandă AICI scrisoarea personalizată pentru copilul tău, pe care să i-o oferi atunci va putea înțelege lumea așa cum este ea.

E bine cunoscut faptul că IQ-ul este important în proporţie de 20% în ceea ce priveşte succesul. Restul de 80% se datorează altor caracteristici, şi reprezintă exact cheia a ceea ce se numeşte Inteligenţa Emoţională.

  • Capacitatea de a spera
  • Capacitatea de a persevera
  • Capacitatea de a regla propriile stări de spirit
  • Capacitatea de a nu lăsa problemele să întunece gândirea
  • Capacitatea de a amâna satisfacţiile (vezi testul prăjiturii aici)
  • Capacitatea de a stăpâni impulsurile
  • Capacitatea de a rămâne consecvent în faţa frustrărilor
  • Capacitatea de automotivare
  • Capacitatea de a gestiona frustrările

Am auzit cu toţii, sau chiar am afirmat cu tărie şi convingere uneori că pentru a reuşi în viaţă, trebuie să avem note mari. Ne îndemnăm proprii copii să înveţe mult, pentru că informaţia este cea care îi va face bogaţi, celebri şi le va asigura recunoaştere pe întreg pământul.

Adevărul este, se pare, undeva la mijloc. Informaţia este, într-adevăr, vitală, pentru reuşita în viaţă, în schimb, ea, singură, nu poate face dintr-un om decât un robot.

Nu notele sunt cele care prevăd fără greş cine va reuşi şi viaţă şi cine va eşua. Notele pot reda cunoştinţele pe care o persoană le deţine la un moment dat, însă reuşita sa în viaţă depinde de factorii mai sus menţionaţi.

Pentru a înţelege mai bine, gândiţi-vă la un bărbat care, din copilărie, a avut 10 pe linie. Ajunge la facultate, situaţia rămâne neschimbată. Se căsătoreşte, are o căsnicie fericită timp de 3 ani, o afacere care îi aduce venituri de miliarde de lei, după care, după aceşti 3 ani de glorie, pierde tot ce are, ca urmare a unei crize financiare globale.  Soţia îl părăseşte, iar el ajunge într-un spital de psihiatrie, sedat, de dimineaţa până seara.

Acum imaginaţi-vă cazul invers, în care, colegul acestui bărbat care, din copilărie până la facultate, inclusiv, are note foarte mici şi se ţine doar pe linia de plutire. Termină facultatea şi începe să câştige bani din vânzarea obiectelor vestimentare, pe o tarabă, în piaţa Obor. După 3 ani, acesta ajunge directorul unui mare brand vestimentar. E căsătorit şi are 2 copii.

Cum a ajuns primul pacient psihiatric, şi al doilea patron, având în vedere situaţia lor şcolară?

Răspunsul este, desigur, Inteligenţa Emoţională. EQ poate fi dobândită şi îmbunătăţită, pornind de la vîrsta copilăriei, atâta timp când adulţii depun eforturi pentru a investi în proprii copiii, învăţându-i inteligenţa emoţională.

În concluzie, un IQ ridicat nu îţi garantează reuşita în viaţă, la fel cum un EQ scăzut nu îţi asigură eşecul. Ceea ce face diferenţa între o persoană de succes şi una care eşuează, este pereseverenţa cu care munceşte pentru a-şi dezvolta competenţele emoţionale.

Aptitudinile emoţionale determină cât de bine folosim talentele pe care le avem, inclusiv inteligenţa. Dacă avem un             IQ peste medie, dar nu ştim cum să-l folosim, vom merge spre eşec.

Ai nevoie să deprinzi abilităţi de a folosi ceea ce ai deja. Frica este o emoţie negativă ce poate duce un individ la eşec, prin nefolosirea talentelor sale.

Despre ea şi despre cum să-i învăţăm pe copii să se descurce în viaţă, în articolul următor, „Descoperirea şi încurajarea talentelor copiilor”.

# Şi tu poţi scrie pe Învaţă.Crede.Iubeşte. Foloseşte pagina de contact de aici şi împărtăşeşte-ne din experienţa ta!

[ulp id=’C8fFaJbxUq9DpQpZ’]

Leave a Comment

0
error: Acest continut este protejat !!