Am scris aici despre primul pas pe care să-l faci atunci când ai ales să pleci dintr-o relaţie, sau partenerul a plecat de lângă tine. Indiferent că ai ales să laşi în spate pe cineva, sau el a decis să te lase pe tine în urmă, amândoi aveţi nevoie de vindecare. Şi orice perioadă de recuperare presupune timp, răbdare, iubire şi atenţie.

După ce ai vorbit cu tine însuţi, ţi-ai spus durerea cu ochii închişi, pe genunchi sau cu palmele împreunate a rugăciune, după ce ai recunoscut că doare, că ai greşit, că a greşit şi că sunteţi amândoi oameni, prin urmare nu sunteţi scutiţi de greşeli şi patimi, cred că cel mai bine ar fi să treci la pasul 2:  FII REALIST.

Ce înseamnă să fii realist?

Dacă simţi ca mine: îndoială, durere, furie, (pe tine, pe el, pe Dumnezeu, pe lume) dezamăgire, eşti pe drumul cel bun! Orice proiect în care ne implicăm sufleteşte ne aduce suferinţă când ne dăm seama că trebuie să renunţăm la el. Deci cum ar putea fi altfel cu o relaţie căreia îţi dai seama că trebuie să-i opreşti cursul?

E normal să ai îndoieli. Dar dacă pacea ta cu privirea la a continua relaţia nu este deplină, atunci rămâi separat de această persoană până când lucrurile se schimbă şi simţi o pace reală în inima ta. Dacă eşti cel părăsit, e posibil să îţi fie mai dificil. De aceea voi începe cu tine. Ce înseamnă ca tu să fii realist. Şi în următorul articol vorbim despre cel care a ales să plece.

În primul rând, gândeşte-te la ce reproşuri ţi se aduc. Sau acuze, sau motivaţiile care au stat la baza despărţirii. Fii sincer cu tine însuţi, stai faţă în faţă cu tine şi decide să nu te minţi, acuzând partenerul că nu a avut răbdare cu tine, că nu te-a iubit suficient, că nu îi pasă, etc.  Pune-ţi pe foaie toate greşelile pe care crezi că le-ai făcut în relaţie. (pe mine mă ajută numai când scriu de mână greşelile mele şi apoi mi le citesc cu voce tare de zeci de ori, până când îmi simt inima liberă de orice amăgire şi revoltă împotriva celuilalt! Dacă am greşit, nu mă ajută cu nimic să dau vina pe celălalt! Poate doar pentru câteva minute. Dar dacă mă mint singură, nu există rezolvare, ci numai amăgire!)

Roagă-te apoi ca Dumnezeu să îţi descopere şi alte greşeli pe care nu le poţi vedea din cauza supărării, a frustrării sau a revoltei. Notează-le pe toate, chiar şi pe cele pe care partenerul tău nu ţi le-a reproşat. De exemplu, eu mi-am dat seama că cea mai importantă greşală a fost aceea că nu mi-am făcut timp să stau cu Dumnezeu de vorbă. Munceam pe rupte, şi fugeam astfel de realitate. Dacă îi reproşezi doar partenerului ce nu a făcut pentru tine, dar tu nu ai făcut îndeajuns pentru relaţia ta cu Dumnezeu, atunci e timpul să recunoşti că principala responsabilitate este a ta! Tu trebuie să grijă de inima ta întâi!

După ce ai recunoscut în faţa ta şi a lui Dumnezeu ce şi unde ai greşit, este timpul să recunoşti asta în faţa câtorva oameni de încredere. Prieteni maturi spiritual, persoane căsătorite, care au experienţă în relaţii, un duhovnic sau pastor, un terapeut. E nevoie să împărtăşeşti cu alţii durerea şi greşelile tale, căci unul din principiile de viaţă ale oamenilor este acela de a ne mărturisi unii altora păcatele şi greşelile. Altfel, cădem în egoism şi în patima mândriei, de a dori să dăm bine în faţa oamenilor, motiv pentru care ascundem ce am făcut greşit şi arătăm cu degetul spre celălalt, acuzându-l că nu ne-a iertat.

Nu uităm: SCHIMBAREA ÎNCEPE CU NOI!

Te rog, nu fugi de responsabilitatea de a-ţi asuma greşelile şi de a nu le ascunde , pentru că ceea ce vrea cel rău este să ne izolăm de lume, nerecunscând unde am greşit, de frică de a nu fi părăsiţi şi de ceilalţi din cauza greşelilor noastre.

Asumă-ţi greşelile şi fii dispus să primeşti consecinţe pentru ele. Creşterea înseamnă durere. Nimic bun nu se obţine simplu, şi pentru că avem o fire omenească, suntem sortiţi greşelilor. Dacă eşti mustrat pentru faptele tale, fii mulţumitor! Asta înseamnă că cineva este interesat de creşterea ta! Dacă nu eşti niciodată tras la răspundere pentru faptele tale greşite, nu vei creşte, pentru că nu vei şti unde să lucrezi, pentru a te dezvolta!

Iar dacă eşti obişnuit să cârteşti, spunând că oamenii te judecă, atunci când de fapt îţi arată unde mai ai de crescut, stai faţă în faţă cu tine şi spune-ţi că e timpul să îţi vezi adevărata faţă! Nu cădea în capcana de a te învinui, şi a-ţi spune că nu vei reuşi niciodată! Nu te compara cu alţii, ci uită-te la Hristos! El este singurul barometru pentru maturizarea noastră. Nu vom fi niciodată fără de păcat, ca El, dar putem să recunoaştem smerit, în faţa Lui, că am greşit, şi să ne amintim că El a plătit la cruce pentru tot. Asta nu ne absolvă pe noi de vina de a fi rănit oamenii, şi nici nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe urechea că putem greşi oricât pentru că El iartă. Căci nu păcătuim să se înmulţească harul:), dar avem nevoie să ne amintim că acolo unde există greşeală, există şi iertare, atâta timp cât ne asumăm eşecurile şi ne concetrăm pe soluţiile necesare schimbării.

După ce ai parcurs aceşti paşi, premiază-te cu ceea ce îţi face plăcere! Atenţie, nu recurge la păcat, pe motivul că ai reuşit ceva! Îmi vine în minte exemplul cuiva care mi-a spus într-o zi: “Merg să îmi cumpăr 3 ciocolate, pentru că am reuşit să termin o lucrare foarte importantă!”  Persoana aceasta era la dietă, pentru lupta crâncenă cu kilogramele. Era bine? 🙂 Nu, pentru că depăşea măsura. Nu era greşit să mănânce ceva dulce, dar nu în cantităţi industriale! 🙂

Aşadar, dă-ţi un premiu care nu intră în conflict cu moralitatea şi cu ceea ce este permis! Plimbă-te, citeşte o carte care îţi place, cumpără-ţi ceva ce ţi-ai dorit, mergi într-o excursie, uită-te la un film, ieşi cu prietenii la o prăjitură, etc. Nu uita să le spui oamenilor de încredere din viaţa ta despre morivul pentru care sărbătoreşti, pentru ca şi ei să fie părtaşi la bucuria ta!

Nu uita că în izolare nu se întâmplă nimic bun! Şi realizările şi eşecurile au nevoie să fie împărtăşite! 

Dacă articolele mele îți sunt de ajutor, te încurajez să ajuți cu un SHARE pentru ca ele să ajungă la cât mai multe persoane, să dai un like paginii Învață.Crede.Iubește , să te abonezi la canalul meu de Youtube,AICI și să te înscrii în grupul NU EȘTI SINGUR PE LUME, aici !

 

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0
error: Acest continut este protejat !!