Să fii psihoterapeut la Touched Romania este cea mai mare binecuvântare. Asociația susține mamele care au fost supuse abuzului, din partea partenerilor lor, și ajută la (re)cladirea stimei de sine si a siguranței acestora și a copiilor.

Din sesiunea de azi, cu E, 12 ani:

Mi se pare cel mai josnic lucru să mă lovească (colegii lui) atunci când au în spate 10 băieți, și eu sunt singur. M-am schimbat mult. Dacă te luai de mine înainte să încep terapia, te injuram și protestam urât. Acum îi întreb frumos: “Vrei bătaie?” și dacă spun Da, le răspund: “La revedere!” Și plec. Am învățat că trebuie să nu renunț la valorile mele.

Dar da, o critic pe mama pt ca nu îi pasă e mine. Nu îi bate pe cei care îmi fac rău.

Ce înseamnă pt tine când mama nu îi bate?
Asta înseamnă că nu mă apără. Cum să vorbești frumos cu băieții care l-au bătut pe fi-tu, apoi să susții că îți iubești băiatul?

Dragi mamici care ați plecat din relații abuzive, copiii voștri înțeleg normalitatea în funcție de ce au trăit în familie: dacă acasă vedeau bătaie când cineva nu era de acord cu celălat, vor crede că așa se rezolvă lucrurile: protestînd. Răzbunandu-te. Fiind agresiv fizic si/sau verbal.

Căutați să aflati și să înțelegeți care sunt sentimentele (de obicei, sub agresivitate se ascund teama de abandon, nesiguranța, rușinea) din spatele comportamentului său.

Revolta lui nu înseamnă că nu vă iubește, ci că îi este teamă să nu mai treacă prin ce a trecut. Sau să nu vă recăsătoriți cu alt bărbat abuziv. Sau că are nevoie să îl ajutați să facă față trăirilor lui fluctuante.

Ce să nu faci?

1. Nu îl acuza că din cauza lui ai îndurat umilințele tatălui său
2. Nu îl compara cu tata când își iese din fire
3. Nu îl lovi.
4. Nu îi da de ales: ori faci ca mine, ori du-te la tata!
5. Nu pune pe umerii lui povara greutăților tale prezente: după ce că am îndurat atâtea de la el, acum tu așa mă răsplăteșt?
6. Nu îi întoarce comportamentul: când te jigneste, nu-l jigni înapoi.

Apelează la un specialist când ajungi în impas. Amândoi sunteți răniți și speriați. Aveți nevoie de siguranță!

Ce să faci când copilul te acuză  că nu îl iubești?

1. Taci si ascultă. Nu te grăbi să îl contrazici, validează-i sentimentele: “Mami, îmi dau seama că e posibil ca uneori să îți dau senzația asta. Îmi pate rau pentru că suceri. Ai tot dreptul să fii furios când nu te simți iubit de mine. Sunt aici și nu plec de lângă tine.”

2. Întreabă-l ce anume din comportamentul tău îl determină să creadă că nu îl iubești: când simți că nu te iubesc?/ la ce reacții ale mele te simți neiubit?

Copilul tău are nevoie să vadă prin fapte că într-adevăr ești implicată în viața lui, prin faptul că te interesezi de motivele pentru care el înțelege că nu simți iubire pentru el.

3. Validează din nou sentimentele lui, dupa ce ti-a spus ce îi declanșează lui ideea că nu îl iubești: “O, înțeleg. Cand eu fac x, tu înțelegi că nu te iubesc și te infurii. Are sens. Îmi pare rău pentru suferinta ta, și te rog să mă ierți dacă nu reușesc mereu să înțeleg nevoile tale și să le împlinesc.” Observă, mami, că nu îți spun sa adaugi niciun “…dar…” (dar mă enervezi, sunt și eu om, etc). Asta ar însemna să anulezi totce i-ai spus msi devreme.  Copilul are nevoie să știe că îi auzi și validezi fricile, nu explicațiile tale. Până nu se simte în siguranță, și nu va fi sigur că ranai lângă el, orice ar face el, va fi mereu defensiv.

4. Negociați și rezolvați situația tensionată: “Îți mulțumesc pentru că mi-ai împărtășit sentimentele tale. Cum ar fi util pentru tine să mă comport cu tine, astfel încât să te simți iubit și în siguranță?” Asta nu înseamnă să fii de acord cu orice spune el. De ex. Dacă îți cere să îi lovești pe cei care îi fac lui rău, nu este o idee Bună să îi împlinești dorința, pentru a-i dovedi că îl iubești. Adu-ți aminte că este un copil, și are nevoie să fii un modelpentru el. Un model de demnitate, integritate și dragoste. În acest caz, îi poți spune așa: “Da, știu că e nedrept cum s-au comportat cu tine și că simți nevoia să sufere și ei ca tine. E normal să fii furios și să simți nevoia să faci rau. Și eu sunt furioasă pe ei și m-aș duce să îi confrunt cu răutate, pentru că la durere, toți avem gânduri de răzbunare. Dar pentru familia noastră este important să păstrăm valorile de integritate, prin urmare nu răspundem la rău cu rău, ci înfruntăm fără agresivitate acel coleg. Hai să ne gândim împreună cum i-am putea răspunde, astfel încât să nu ne pierdem demnitatea.” Dacă el nu știe să îți răspundă, sai continuă cu răzbunarea, poți să vii tu cu o soluție, dar fără să sune ca și o comandă. (Nu uita că a fost supus abuzurilor de către tata, și nu mai suportă ca cineva să îi spună ce să facă.)
De ex. Îi poți spune: “Cum ți se pare ideea de a-i spune că nu te mai joci cu el/ mai poți fi prietenul lui, pentru că tu nu accepți agresivitatea?”

Mami, ține minte că al tău copil are o furie permanentă din cauza mediului ostil în care a trăit, furie pe care nu știe cum să și-o controleze sau redirectioneze! 

Te incurajez ca de asemenea, să te joci cu el jocuri de competiție sai corp la corp: bătaie cu perne, de-a polițiștii, etc, care să îi dea posibilitatea să își descarce furia. Nu îți fie teamă că așa o să lovească. Dacă se joacă într-un mediu sigur, e mult mai puțin probabil să lovească în alte medii.

Fii acolo pentru el, și vei primi răsplata pentru răbdarea ta: un copil care va învăța că valorile sunt mai presus de emoții.

Dacă ți-a fost util acest articol, ajută printr-un Share ca și alți părinți să îl citească, și urmărește și adaugă un LIKE pe pagina Învață. Crede.Iubeste! De asemenea, poți urmări canalul meu de youtube AICI.

Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] şi făcut. Se urcă „al meu” copil într-o maşinuţă de bebeluşi şi se porneşte pe […]

Leave a Comment

0
error: Acest continut este protejat !!