Lucrez cu copii cu nevoie speciale de peste 12 ani. După ce am făcut publică povestea abuzului la care eu însămi am fost supusă, mame de copii cu autism au avut curajul pentru prima dată să îmi scrie sau să îmi spună personal că trăiesc alături de bărbaţi care le abuzează.

Ştiu despre această problemă de peste 7 ani, însă am considerat tot acest timp că nu ar ajuta cu nimic să vorbesc despre această durere. Iată că azi deschidem un subiect care arde şi pe care în primul rând noi, cei care am trăit în familiile acestor copii, avem datoria să îl punem pe masă şi să ajutăm la vindecarea mamelor care nu au nici o vină pentru că au un diagnostic însemnat pe inimă.

Am stat de vorbă cu doamna psihoterapeut Ema Jaga, care ne-a explicat o parte din dificultăţile familiei în care există un copil cu diagnostic.

Ce se întâmplă cu cuplul în care apare un copil cu nevoi speciale?

De regulă, atunci când apare un diagnostic, ideea de cuplu trece pe locul doi sau chiar este exclusă din viaţa părinților. Există foarte multe divorțuri, 1 din 4 cupluri divorţează, părinții nu reușesc de cele mai multe ori să facă front comun, se neglijează unul pe celălalt, au foarte puține activităţi împreună şi apar probleme financiare, având în vedere că terapia implică foarte multe costuri.

 Ce simte tatăl la aflarea diagnosticului?

Tatăl, spre deosebire de mamă,  îşi trăieşte mai mult şi mai intens perioada de negare şi furie, caută vinovaţi şi mai puțin soluții. Există, evident, şi excepţii în cele mai fericite dintre cazuri, însă nu sunt multe.

Ce simte mama?

Mama este din păcate cea care se simte vinovată, dar este şi acuzată. Au existat inclusiv teorii care susțineau că autismul este cauzat de lipsa afectivităţii materne, teorii demontate de altele. Ultima teorie validă este legată de degradarea ADN-ului părinților, deci fără nici o legătură cu afectivitatea mamei. Mama se mai simte şi foarte singură şi lipsită de suport. Îi este dificil să ceară ajutorul şi nu simte neapărat că îl merită.

Ce soluții ar fi pentru cuplul aflat în impas, din cauza diagnosticului?

Soluţiile cele mai eficiente implică atât consiliere, terapie de cuplu, cât şi terapie individuală. Am sesizat clar diferenţe între familiile care beneficiază de terapie şi cele care nu. Evoluţia copiilor depinde în primul rând de situația psihică a familiei.

La ce fel de abuz poate fi supusă mama copilului cu autism?

Abuzul asupra mamei poate fi de toate felurile. În primul rând psihic. Am auzit poveşti de viață cutremurătoare.

”Copilul nu are nici o problemă, tu eşti nebună, să mergi la psihiatru!”

”Dacă are probleme sigur nu este copilul meu, deci m-ai înșelat!”

”Mama ta este incultă, copilul seamănă cu ea şi de aceea este mai incet!”

Poate fi acuzată nu doar de soț, ci şi de familia extinsă, de societate, de specialiști şi chiar de propria mamă. Abuzul există şi fizic, am avut câteva cazuri în care mamele au fost lovite inclusiv când erau însărcinate.

Ce sugerezi tăticilor copiilor cu nevoi speciale, pentru că familia să nu se destrame?

Le sugerez tăticilor să înţeleagă că dacă într-o familie mama este fericită, toți ceilalți membri ai familiei sunt fericiți şi liniştiţi.

Dacă vrei să ajuţi şi altfel femeile care trăiesc în lanţuri, te rog ca pe lângă alăturarea în grupul NU EŞTI SINGUR PE LUME,  să îmi scrii AICI povestea ta, cum ai reuşit să scapi de calvar, (sub nume real sau sub anonimat) distribuie acest articol şi susţine cu un like  AICI, pagina Învaţă.Crede.Iubeşte.

Leave a Comment

0
error: Acest continut este protejat !!