Campania #NuEştiSingurPeLume aduce în faţa noastră un subiect extrem de rar abordat: femeile care lovesc. Fizic şi emoţional. Am vrut cu tot dinadinsul să înţelegem şi partea, de multe ori neluată în seamnă, a unei relaţii: sentimentele bărbatului.
Mulţumesc, Andrei, pentru deschidere şi susţinere!
M: Andrei, de ce lovesc, după părerea ta, bărbații?
A.V: Depinde. Unii au văzut asta acasă. Altora li s-a spus că femeia nu este om. Mai sunt bărbaţi care, la început, sunt absolut okay, după care, pe măsura ce timpul trece şi responsabilităţile cresc – fie că vorbim despre copii sau despre credite – pot ceda, se pot refugia în alcool, spre exemplu, şi astfel pot ajunge la violenţă, ca formă de răzbunare împotriva propriei vieţi.
Pe de altă parte, cred că ar fi cazul să ne uităm şi în partea cealaltă. Cred că şi femeile ar trebuie să fie atente – în primul rând la criteriile de selecţie, apoi la comportamentele bărbaţilor pe care îi aleg şi apoi, la propriul comportament. Îmi scriu suficient de mulţi bărbaţi care spun că nu sunt apreciaţi, că sunt vinovaţi de orice, oameni care s-au săturat până peste cap de ceea ce credeau ca va fi o familie. Vezi? În spatele agresiunii pot sta foarte multe nuanţe. Un lucru este cert – violenţa nu are scuze.

AGRESIVITATEA FEMEILOR NU ESTE UN MIT!

M: Deși pare ireal, există și femei agresive. Fizic. Lovesc partenerul, apoi, când el ripostează, lovind-o, la rândul lui, ea acuză că e victimă. Ce le spui acestor bărbați? Ce le spui acelor femei?
A.V: Să pună mâna şi să-şi vindece propriile traume. Sunt uşor plictisit de toată aceasta modă a victimizării.
M: Auzim des femei care replică: “Nu ești în stare să ai grijă de copil, deci nu am încredere să îl las numai cu tine în parc, nu ești în stare să câștigi suficient să ne fie bine ca familie, nu știi x si y!” Cum îl îndemni pe acel bărbat să reacționeze? Şi ce ai să-i spui femeii?
A.V: Femeia a fost învăţată să fie aşa. Tot de o femeie. Bărbatul ăla a fost învăţat să îndure. Tot de o femeie. Vezi? Totul pleacă de la sistemul de parenting şi, cu voia ta, de la rolul de mamă. Aprecierea nu este tocmai un atribut al zilelor noaste. Din păcate, fără apreciere de ambele parţi, o relaţie nu va putea rezista. În viaţa asta avem 2 activităţi mari şi late care ne mănâncă timpul – munca şi relaţia.
Munca îţi ocupă cam 70% din timp, iar relaţia restul. Să ne gândim logic – dacă munca este stresantă, e clar că aproape toată ziua ta se desfăşoara în stres. Ce faci când ajungi acasă stresat şi dai peste runda a doua? Cât poţi să rezişti fără să clachezi? Îţi spun eu – nu mult. Şi atunci? Ce vei face? Vei căuta soluţii de schimbare: fie schimbare de job, fie schimbare de relaţie, fie amândouă. Şi uite aşa ajungem să vorbim despre amante…
M: Ce simte un bărbat pe care partenera lui îl abuzează emoțional, prin jigniri și denigrare?
A.V: Sunt mai multe etape. Abuzul emoţional nu apare imediat. La început, totul este frumos… Este perioada de frăgezire. Bărbatul care este îndrăgostit e ca un soare. Radiază cu totul. Ei bine, la primul semnal de abuz, omul ăsta suferă un şoc.
În primul rând, se gândeşte ce se întâmplă? Nu prea înţelege de unde vine povestea asta. Brusc, devine mai atent. Începe să caute semne. În momentul în care procesul de abuz emoţional continuă, pot apărea mai multe variante: tace şi înghite – dar se retrage emoţional din relaţie; reacţionează, şi relaţia se transformă în război; îi dă dreptate femeii pentru a nu produce haos în casă, însă, în momentul în care paharul s-a umplut, o dă afară din viaţa lui fără avertismente sau, ultima variantă – pleacă. În niciuna dintre aceste variante, femeia nu câştigă nimic. Aşa că le sfătuiesc pe femei să nu apeleze la această formă de abuz. În plus, abuzul emoţional afectează dorinţa bărbatului, aşa că să nu vă mire că nu vă mai doreşte.

                       VOR BĂRBAŢII DOAR SEX?

M:  Pentru că, din cauza unor experiențe triste, fie cu parteneri abuzivi, fie cu taţi abuzivi, multe femei cred că bărbații vor doar sex și mâncare, de la partenerele lor. Un fel de sclavie din dragoste, zic unele. Ce vrea de fapt un bărbat într-o relație?

A.V: Treaba asta cu bărbatul vrea sex şi mâncare de la o relaţie este o eroare de percepţie. Din păcate, multe femei care cred asta nu prea pot oferi altceva.
Ştiu că pare ciudat, însă are sens. Atunci când crezi că un bărbat vrea doar două lucruri, e clar că nu concepi că poate să-şi dorească şi altceva.

E ca şi cum eu aş spune ca femeile vor doar doua lucruri- copii şi căsătorie. Trist este că într-o proporţie uriaşă… cam ăsta e adevărul.
Şi am testat asta întrebând în comunitatea mea cum ar arăta relaţiile femeilor dacă nu s-ar pune problema de căsătorite şi copii. Răspunsurile mi s-au părut şocante.

Femeile nu concep relaţii fără căsătorie şi copii. Asta cred ele că le vor aduce împlinirea.
Ei bine, veste proastă – lucrurile nu stau aşa. Şi voi explica. Se spune că meseria de mamă este un job full time. De fapt, studiile arată că vorbim despre două joburi şi jumătate full time.

Drept urmare, înainte să vrei să devii mamă, fă acest exerciţiu – ia-ţi două joburi şi jumătate şi vezi cât rezişti! 🙂
Ştiu că parentingul este o muncă în doi. De acord cu asta. Însă hai să ne gândim puţin – întreabă-le pe noile mame cum se simt? Cât timp au pentru ele?
Dacă au o oră pe zi este mare lucru. Apoi întreabă-le cât timp au pentru relaţie?
S-ar putea să lase privirea în jos sau să râdă amar. Nu vreau să fiu prăpăstios, însă ar fi bine să ne asumăm lucrurile aşa cum sunt.

O femeie care devine mamă nu devine un soare care străluceşte, ci ceva tern, deseori un om lipsit de vlagă, obosit, sufocat de taskurile zilnice, un om care-şi pierde cheful de viaţă, de cunoaştere etc.
Aşa că n-ar fi rău să încercăm să vorbim despre relaţii cu carţile pe masă. Bărbaţii îşi pot dori orice de la o relaţie. Cine crede că vrem doar sex şi mâncare se află într-o cumplită eroare.

Şi sexul şi mâncarea se găsesc pe toate drumurile.
Iubirea… mai rar!
Dacă vrei să ajuţi şi altfel femeile care trăiesc în lanţuri, te rog ca pe lângă alăturarea în grupul NU EŞTI SINGUR PE LUME,  să îmi scrii AICI povestea ta, cum ai reuşit să scapi de calvar, (sub nume real sau sub anonimat) distribuie acest articol şi susţine cu un like  AICI, pagina Învaţă.Crede.Iubeşte.
Showing 2 comments
 • Maria
  Răspunde

  Da bărbații nu vor doar sex si mâncare, ei vor și ei să fie înțeleși numai că noi femeile uneori suntem poate un pic , doar un pic stresante. Eu mă număr printre acelea un picuț cicălitoare și îmi dau seama doar după ce scot pe gură o gogoașă că mai bine era să tac .
  Știți se zice că o femeie deșteaptă știe când trebuie să tacă, știe dar nu poate.

  • monica.berceanu
   Răspunde

   bine zis:) si mai bine cand va asumati ceea ce faceti. asa ar trebui sa fim toate…:)

Leave a Comment

0
error: Acest continut este protejat !!