Influența consumului de alcool și substanțe psihoactive asupra comportamentului agresiv
În cele ce urmează, Lect. Univ. Dr. Alice Piperea (cadru didactic universitar la Facultatea de Farmacie a Universității Titu Maiorescu, Disciplina Toxicologie) ne va prezenta câteva aspecte deosebit de importante în legătură cu consumul de alcool și substanțe psihoactive și influența acestora asupra comportamentului agresiv, într-un interviu documentat din punct de vedere științific.
SUBSTANŢE CARE CRESC RISCUL AGRESIVITĂŢII
- Care sunt cele mai frecvente substanțe al căror consum crește riscul de agresivitate?
Alcoolul și anumite substanțe de abuz au capacitatea de a acționa asupra creierului, crescând riscul ca individul să se angajeze în acte de violență.
Toxicomanii dependenți de cocaină și heroină, de exemplu, dezvoltă un comportament agresiv pentru asigurarea resurselor materiale necesare pentru procurarea continuă a acestor droguri costisitoaare.
Traficanții de narcotice, nu și cei de alcool, prezintă deasemenea un comportament agresiv.
Substanțele de abuz implicate cel mai adesea în acte de agresivitate sunt alcoolul, psihostimulantele (cocaina și amfetaminele, în special metamfetamina), steroizii androgeni anabolizanți, THC (din Marijaua). Aceste substanțe au capacitatea de a afecta dispoziția prin modificarea nivelelor neurotransmițătorilor (substanțelor) din creier implicați în menținerea bunei dispoziții.
2. Există o legătură reală între consumul de alcool și creșterea agresivității?
Studiile au arătat faptul că există o legătură reală între consumul de alcool și agresivitate.
Conform unui studiu canadian, alcoolul este implicat în 38% din cazurile de divergențe, în 57% din cazurile de amenințări și în 68% din cazurile care implică agresiune fizică. Conform acestui studiu, consumul acut de alcool este legat în mai mare măsură în actele de de agresiune decât cel cronic.
Conform unui studiu britanic, 76% din dispute și 94% din actele de agresiune fizică au loc în zilele în care agresorii consumă cantități mari de alcool.
Un studiu rusesc a evidențiat faptul că rata omuciderilor este mai mare în weekend, atunci când consumul de alcool crește, comparativ cu timpul săptămânii, când acest procent scade.
Conform unui studiu suedez, indivizii sunt de 13 ori mai predispuși să comită acte de violență în primele 24 de ore de la ingestia alcoolului.
MECANISME PRIN CARE ALCOOLUL CREŞTE AGRESIVITATEA
- Care sunt mecanismele prin care alcoolul și celelalte substanțe de abuz cresc agresivitatea?
Alcoolul, narcoticele, halucinogenele și stimulantele diferă între ele din punct de vedere al mecanismelor de acțiune, dar și din punct de vedere al tipului de comportament agresiv indus.
Alcoolul are efect dezinhibitor asupra organismului. În ultimele stadii ale dependenței, alcoolul duce la scăderea neuromediatorului serotonină, ceea ce crește riscul de depresie, afectarea somnului, creșteștere a riscului de agresivitate sau suicid. Studiile pe animale au demonstrat că șoarecii cu nivele scăzute de serotonină devin mai agresivi și impulsivi, atacând și omorând rozătoarele din jur.
O altă explicație referitoare la mecanismul prin care alcoolul favorizează comportamentul agresiv este reprezentată de proprietatea alcoolului de a “anestezia” centrul din creier care inhibă comportamentul agresiv, paralizând practic această frână a agresivității.
Alte studii au evidențiat proprietatea alcoolului de a induce agresivitate prin producerea unor modificări cognitive (alterarea funcțiilor intelectuale, asumarea nerealistă a unor riscuri, diminuarea vigilenței), fiziologice și emoționale care induc labilitate emoțională și cresc probabilitatea de agresiune.
Drogurile psihostimulante conduc la dezvoltarea unui comportament agresiv prin alterările toxice pe care le produc la nivelul neurotransmițătorilor noradrenalină și dopamină. Aceste droguri cresc nivelele acestor neurotransmițători, inducând o stare de hiperexcitabilitate, similară cu starea de panică indusă în organism atunci când acesta se simte în pericol. Menținerea continuă a nivelelor ridicate dedopamineă crește riscul de apariție a unui comportament paranoid. Pe măsură ce nivelele de dopamină din ceier cresc, riscul de apariție al iuluziilor și stărilor paranoide cește, ceea ce duce la stări de mania persecuției sau stări de gelozie. Cele mai frecvente cauze de deces în cazul indivizilor dependent de droguri psihostimulante sunt reprezentate de acte de violență, suicide sau accidente.
Marijuana este un drog consumat din dorința de diminuare a anxietății și agresivității. Sindromul de abstinență (care apare la întreruperea bruscă a administrării îndelungate a drogului) se manifestă însă prin iritabilitate și agresivitate.
Steroizii androgeni anabolizanți utilizați uneori abuziv pentru creșterea masei musculare și a rezistenței la efort, în doze suprafiziologice, cresc agresivitatea, având efecte similare hormonului fiziologic testosteron. Creșterea agresivității, cunoscută sub denumirea de “roid rage”, se întânește mai ales la doze mari și în cazul indivizilor cu personalitate mai violentă.
4. Care sunt factorii care influențează magnitudinea agresivității în contextul consumului de alcool?
Cel mai important factor determinant al magnitudinii agresivității induse de alcool este reprezentat de condițiile sociale trecute și prezente, alături de tipul de băutură alcoolică consumată.
Întrebarea care se pune în acest context este dacă alcoolul induce agresivitate în mai mare măsură din cauza acțiunilor sale asupra funcțiilor fiziologice ale organismului sau în mai mare măsură datorită faptului că individul consummator se așteaptă la creșterea agresivității ca urmare a consumului de alcool.
Unele studii au arătat că indivizii se comportă agresiv în condiții experimentale în urma consumui de alcool , deoarece știu că au consumat alcool, indiferent de nivelul acestuia în sânge, în timp ce alte studii sugerează că efectele farmacologie ale alcoolului contribuie în mai mare măsură la comportamentul agresiv decât efectul psihologic așteptat de individ.
În pus, studiile au evidențiat faptul că actele de violență în urma consumului de alcool sunt îndreptate spre familie și prieteni în cazul omului și spre indivizi necunoscuți în cazul animalelor.
5. Comportamentul agresiv este influențat de alcool în mai mare măsură în cazul bărbaților sau al femeilor?
Studiile au arătat că actele de agresiune legate de consumul de alcool sunt mai frecvente în cazul bărbaților decât în cazul femeilor.
Conform unui studiu britanic realizat pe indivizi care consumă alcool în cantități mari, bărbații manifestă în mai mare măsură agresivitate de ordin fizic după consumul de alcool, față de femei care manifestă în mai mare măsură agresivitate de ordin verbal după consumul de alcool.
Despre Alice poți afla mai multe AICI sau AICI și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții individuale de pregătire la chimie pentru BAC, admitere la facultate.
Dacă vrei să ajuţi şi altfel femeile care trăiesc în lanţuri, te rog ca pe lângă alăturarea în grupul NU EŞTI SINGUR PE LUME, să îmi scrii AICI povestea ta, cum ai reuşit să scapi de calvar, (sub nume real sau sub anonimat) distribuie acest articol şi susţine cu un like AICI, pagina Învaţă.Crede.Iubeşte.
Referințe bibliografice:
Understanding and preventing violence, Vol3, Social Influences, National Research council.
www.dualdiagnosis.org – integrated treatment of substances abuse and mental illness
Bushman B.J., Cooper H.M., Effects of alcohol on human aggression: an integrative research review, Psycholocigal Bulletin, 1990, 107 (3), 341-354.
Bond A., Lader M., The relationship between induced behavioural aggression and mood after the consumption of twodoses of alcohol. British Journal of Addiction, 1986, 81, 65–75.
In D. Fuller, R. Dietrich, E. Gottheil, Recent developments in alcoholism: Alcohol and violence, 1997, XIII, 227–243, New York: PlenumPress.
Bushman B., Cooper H., Effects of alcohol on human aggression: An integrative research review. Psychological Bulletin, 1990,107, 341–354.
Caetano, R., McGrath, C., Ramisetty-Mikler, S., & Field, C., Drinking, alcohol problems and the five-year recurrenceand incidence of male to female and female to male partner violence. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 2005, 29,98–106.
Chase, K. A., O’Farrell, T. J., Murphy, C. M., Fals-Stewart, W., &Murphy, M., Factors associated with partner violenceamong female alcoholic patients and their male partners. Journal of Studies on Alcohol, 2003, 64, 137–149.
Chermack, S. T., Murray, R. L., Walton, M. A., Booth, B. A., Wryobeck, J., & Blow, F. C., Partner aggression amongmen and women in substance use disorder treatment: Correlates of psychological and physical aggression and injury. Drug andAlcohol Dependence, 2008, 98, 35–44.
Crawford A., Alcohol and expectancy: II. Perceived sex differences in the role of alcohol as a source of aggression.Alcohol and Alcoholism, 1984, 19, 71–75.
Dougherty, D. M., Cherek, D. R., & Bennett, R. H., The effects of alcohol on the aggressive responding of women.Journal of Studies on Alcohol 1996, 57, 178–186.
Fillmore, M. T., & Weafer J., Alcohol impairment of behavior in men and women. Addiction, 2004, 99, 1237–1246.
Giancola, P. R., Alcohol-related aggression in men and women: The influence of dispositional aggressivity. Journal ofStudies on Alcohol, 2002, 63, 696–708.