Interviul care urmează răspunde întrebărilor cele mai frecvente pe care şi le pune o victimă a abuzului. Astăzi s-a alăturat campaniei #NuEştiSingurPeLume, doamna avocat Luiza Florina Platon, care a explicat concret ceea ce multe dintre noi nu avem curajul nici măcar să credem că poate fi real.

  1. Cum și unde sunt sancționate de legea română faptele prin care se amenință și/sau se pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea sau libertatea unei femei?

Av: Toate faptele care implică amenințări, abuzuri și violențe asupra unei alte persoane, sunt sancționate de Codul Penal în Titlul I – Infracțiuni contra persoanei. Pentru oricare dintre aceste fapte, este prevăzută și pedeapsa închisorii în anumite limite.

2. Este pedepsită de lege fapta agresorului care își ține victima prizonieră într-un imobil sub amenințarea suprimării vieții sau vătămarea integrității corporale, chiar dacă victima ar avea posibilitatea fizică să plece din imobil?

Fapta agresorului de a-și ține victima într-un imobil, împotriva voinței acesteia,  sub amenințarea suprimării vieții sau vătămarea integrității corporale, chiar dacă victima ar avea posibilitatea fizică de a pleca, dacă este de natură a-i cauza victimei o asemenea temere față de consecințele pe care le va suporta,  încât acesta să fie unicul motiv pentru care rămâne, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de privare de liberate. Pentru această infracțiune, Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 7 ani.

3.Actul sexual ce se consumă imediat după agresiunea fizică asupra victimei, poate atrage răspunderea penală a agresorului?

Orice act sexual ce are loc fără consimțământul victimei, implică atragerea răspunderii penale a agresorului, cu atât mai mult cu cât  ar putea avea loc imediat după agresarea fizică a victimei, atunci când aceasta este posibil să nici nu mai fie  în stare să se opună, sau chiar colaborează de frică  de a fi agresată din nou.

4.Ce poate face victima atunci când primește amenințări în urma înregistrării denunțului împotriva agresorului?

Orice persoană aflată într-o astfel de situație trebuie să sesizeze organelor de poliție orice fel de amenințare, dacă aceasta este de natură a-i provoca teama că amenințările s-ar putea concretiza. În acest sens, trebuie să se conștientizeze foarte clar faptul că este nevoie de probe pentru a putea obține tragerea la răspundere a agresorului pentru faptele sale. Cred că majoritatea femeilor din ziua de azi au un telefon cu care pot face poze, înregistrări, stoca mesaje, acesta fiind, din punctul meu de vedere, mijlocul cel mai la îndemână pentru a obține dovezi  în susținerea plângerilor penale împotriva agresorului.

5. Când agresivitatea partenerului devine faptă penală?

Conform articolului 193 alin. (1) din Codul Penal, ”Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

6. Cum ar trebui să procedeze victima unui abuz fizic și/sau sexual?

Victima unui abuz fizic, sexual sau de orice altă natură, atât timp cât abuzul se concretizează într-o faptă prevăzută de legea penală,  în primul rând trebuie să formuleze o plângere în scris, să se gândească la probele pe care le poate prezenta (martori, fotografii, mesaje, înregistrări video sau audio, certificate medico-legale, procese-verbale etc.) și să înregistreze plângerea la o unitate de Poliție sau Parchet. Dacă vorbim de abuz fizic sau sexual, urgența este să se adreseze celei mai apropiate unitați medicale pentru constatarea cât mai rapidă a urmelor fizice ale agresiunii, constatare în baza căreia, ulterior, se va putea elibera un certificat medico-legal.

Avocat PLATON LUIZA FLORINA – Baroul București

Dacă vrei să ajuţi şi altfel femeile care trăiesc în lanţuri, te rog ca pe lângă alăturarea în grupul NU EŞTI SINGUR PE LUME,  să îmi scrii AICI povestea ta, cum ai reuşit să scapi de calvar, (sub nume real sau sub anonimat) distribuie acest articol şi susţine cu un like  AICI, pagina Învaţă.Crede.Iubeşte.

Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

0
error: Acest continut este protejat !!