Fie că eşti părinte special, fie că eşti terapeut, ai nevoie să te joci cu piticul tău. Copiii învaţă prin joc şi se dezvoltă emoţional prin el. Nu există învăţare prin forţă. Folosită, constrângerea prin forţă nu face decât ca acel copil să urmeze nişte instrucţiuni ale adultului, dar fără să înţeleagă nevoia de a sedimenta acele informaţii şi fără să îndrăgească învăţarea.

De aceea am ales azi subiectul JOC. E iarnă, deşi blândă şi ciudată, cum îmi spunea un copilaş zilele trecute:). Dar aşa ciudată cum e, e bună de crescut şi de jucat. Încep cu jocuri cu zăpadă, deşi nu în toată România e acum prezentă:). O veni şi-n Bucureşti, dar scriu 3 jocuri pentru cei care fie locuiesc acolo unde neaua îşi cere dreptul la replică, fie dau o fugă la munte, să bea o cafea cu ea.

3 Jocuri de iarnă pentru copiii cu nevoie speciale

  1. Om de zăpadă. Acest joc e ştiut de toată lumea, dar ce te sfătuiesc în plus este să îl laşi pe copil să îţi spună paşii pe care să-i urmezi. Lasă-l pe el să fie profesorul tău. Dacă însă nu poate încă, ajută-l să te imite pe tine: tu faci un bulgăre, face şi el ca tine. Tu pui un nasture, pune şi el unul. Nu este necesar să ai un copil verbal pentru a te distra, deci ieşiţi cu încredere în zăpadă şi bucuraţi-vă de ea! Verbalizaţi cât mai mult despre ceea ce faceţi şi cum vă simţiţi: “Ce bulgăre mare am reuşit! punem ochii, acum punem un nas din morcov, acum o sa dansăm în jurul omului de zăpadă, ect!”

Puneţi-i pe cap propriul dvs. fes, sau aduceţi altul de acasă, şi învăţaţi copilul unde se pun căciula, fularul, mănuşile, etc. Prin joacă poate învăţa mult mai uşor obiectele şi funcţiile lor.

De asemenea, cere-i copilului să îţi dea orice ai nevoie pentru a face împreună cel mai fabulos omuleţ vorbitor. Poţi sta în spatele omului de zăpadă şi să-i dai glas, să îi ceri copilului să te ajute: “Vai, nu am năsuc. Dă-mi-l tu, te rog, uite, e acolo, pe zăpadă. e Portocaliu!”

2. Cazemată: E un joc în care ar fi excelent să implici mai multe persoane. Fie că aveţi prieteni, fie că vă chemaţi în ajutor bunicii şi frăţiorii, este minunat să construiţi împreună cea mai tare cazemată posibilă. Ajutaţi copilul mână peste mână să construiască, dacă nu ştie încă, şi vorbiţi cât mai mult cu el în timpul în care construiţi. “Hai să punem aici, cred că ar fi super idee să o facem mai înaltă! Trebuie să avem loc toţi în ea!” etc

Implicaţi-l în joc 100%, chiar dacă nu are multe abilităţi încă. Distracţia trebuire presărată cu multe chiuituri, sau orice activitate care îl detensionează pe pitic!

3. Bătaie cu bulgări: Nu vă fie teamă că acest joc îl va face pe copil să fie agresiv! Atâta timp cât petreceţi cât mai mult timp în joc, cât mai des posibil, copilul va înţelege distracţia şi va şti să deosebească jocul de realitate. Vă sugerez să îi explicaţi mereu: acum ne jucăm! Ajutaţi-l să vă ceară fie verbal, fie prin cartonaşe, că îşi doreşte jocul, pentru ca el să nu ajungă să lovească, crezând că aşa este corect să ceară. De ex.: Ajutaţi-l să spună: Vreau/hai să ne jucăm cu bulgări/ Hai la joacă! etc.

În timpul acestor jocuri, copilul poate învăţa:

  • răbdarea: omul de zăpadă nu poate fi gata în 2 minute
  • respectarea regulilor: acum tu îi pui nasul, apoi eu îi pun fesul
  • empatia: vai, omului nostru de zăpadă îi e frig! Hai să-i punem repede fesul. Vai, plânge pentru că i-a îngheţat gâtul, adu repede fularul!
  • reciprocitatea: eu pun nasturii, eu pun gura! Mie îmi place să aibă căciulă, mie să aibă pălărie, etc
  • generalizarea abilităţilor: orice învaţă în casă, e necesar să fie transfer în mediul natural, şi exersarea cu alte persoane şi în medii cât mai diferite este un punct esenţial în recuperarea copilului
  • limbajul spontan: fie că îl foloseşte prin viu grai, fie prin sistem de comunicare prin poze, copilul învaţă să ceară şi să facă anumite comentarii despre ce simte şi ce vede, motivat fiind de distracţie şi voie bună!

Pentru voi, părinţi şi colegi terapeuţi, nu am azi decât încurajarea de a face totul cât mai distractiv cu putinţă şi de a avea curajul să ieşiţi cu piticii voştri în toate locurile unde există şanse de învăţate incidentală!

FES CU MOŢ, prieten de încredere în zilele pline de bucurie!

 

Aveţi grijă la frig! Înarmaţi-vă cu pufoşenii:). Şi pentru că primesc tot mai multe întrebări de la părinţi de “De unde cumpăr jucăria x, unde găsesc îmbrăcăminte pentru y…?”, azi vă dau un prim ajutor: Eu mi-am luat de AICI fes şi turban. Ţin de cald ca un calorifer, şi voi arătaţi a oameni de zăpadă:) şi mirosiţi a copilărie!

Dacă articolele mele îți sunt de ajutor, te încurajez să ajuți cu un SHARE pentru ca ele să ajungă la cât mai multe persoane, să dai un like paginii Învață.Crede.Iubește , să te abonezi la canalul meu de Youtube, AICI și să te înscrii în grupul NU EȘTI SINGUR PE LUME, aici!

Leave a Comment

0
error: Acest continut este protejat !!